Добре дошли!

3 март - ден рожден на свободата!

3 Март 2016г.
3 март - ден рожден на свободата!

       3 - ти март, денят на нашето освобождение от османско робство. За нашият род български този ден е планинско било, възвесило се между две епохи. Назад потъва в дрезгавината на миналото като страшна легенда нечовешкото робство, чиито мъки, сълзи и теглила са изписани върху пет страници - пет страници-всяка от по един век.

        3 - ти март! Хиляди са знайните и незнайни борци що развяваха зелен пряпорец из дебрите на балкана. Дето мека постеля им беше роена трева, а хладен камък - твърдо възглавье.

        Този ден ни връща прбз годините, за да се преклоним пред светините на българското оначество. Връща ни той към батак, брацигово и перущица. Изправя ни пред жертвените клади. Този ден е люлян цели столетия в самодивската люлка на народната песен.

        Пише българия кърваво писмо и от зачервените й клепачи се ронят тежкисълзи. Пише тя с кръвта на малките деца. Със сълзите на поруганите девойки, с въздишките на посечените майки. Пише тя и под нозете и скърцат кости, пищят простреляни соколи. През сълзи вижда как ботев спира на козлодуйският бряг, как брадясалите мъже целуват овъглената й земя, как рухват като дънери пред петвековната и черна забрадка.

        Хвала и чест на българия, че не забрави своите освободители и пред целият свят им изрази своята благодарност. Народ който  умее да цени стореното му добро е народ с велико бъдеще. Българският народ доказа, че е достоен за своите кървави жертви.

        Знае ли някой точният чет на левент - юнаците посечени от ятягана, ще каже ли някой колко възторжени момци вместо устни на любимото момиче сетиха върху челата си парещата целувка на оловото?        На тях, на тяхната вечна слава българия посвети днешният празник!

        Една многострадална земя със сини балкани и дъхави розови долини, в която живее героично племе българско, ще пази и тачи спомена за своя брат - два пъти  освободител. Ще пази спомена за трети март и легендарния връх с орловото гнездо. И когато полагаме венци пред гробовете на загиналите деди - българи и руси - ще славим тяхната памет!

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНЕТО НА ПРАЗНИКА В ДЪБОВО

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg