Добре дошли!

Провъзгласяване независимостта на България (22 септември/5 октомври 1908 г.)

22 Септември 2014г.
Провъзгласяване независимостта на България  (22 септември/5 октомври 1908 г.)
 Днес е ден велик за нази
Братя Българи на вред, 
Бог България ще пази
Царя ни зове напред. 

Днес свещенний дълг налага, 
Дружно всички да вървим, 
Пушкя, нож се нам полага. 
Ний врагът ще победим. 

 Царството ни е богато, 
Ний сме храбри синове, 
Ще се бием докoгaто, 
Царят ще ни отзове. 
 (Химн на независимостта — стихове и музика от Георги Шагунов)
 
     Три десетилетия преди известният български композитор, педагог и капелмайстор Г. Шагунов да сътвори празничния химн, “строителите на съвременна България” изчакват благоприятни международни условия за решаване на проблема за юридическата зависимост на българската държава от Османската империя. И те идват. Броени седмици след началото на Младотурската революция, поставено на 3 юли 1908 в Ресен, управляващите виждат сгоден момент за действие. За обявяване на българската независимост те умишлено избират старата столица Велико Търново, където получават царска титла мнозина български средновековни владетели. На 22 септември с. г., в порутената, но с заредената с пребогата вековна история църква “Св. Четиридесет мъченици”, след отслужен молебен и изпълнение на “Многая лета” е прочетен Манифест, с който Фердинанд обявява България за независима държава, а себе си – за цар на българите. Според очевидци, последвалите овации разлюляват атмосферата и цялата околност се препълва “с величествен кипеж от звукове”.
Държавническият акт е отбелязан особено тържествено в София. За разлика от старо престолния град, в който вестите за неочакваното рандеву на височайшите особи се съобщени от общински барабанчик, тук новината за държавническия акт е оповестена с топовни салюти. Началото на празничната еуфория е режисирана от сръчни партийни агитатори, но по-късно тя набира скорост и чувствата на столичани се изливат неконтролируемо и спонтанно. “На няколко места групи от народ, пише по този повод в. “Пряпорец”, бяха завъртели и народни хора. После обяд почти цялата столица доби празничен изглед. Училищата и учрежденията, магазините и кафетата бидоха затворени, а улиците пълни с празнично облечени граждани. Настроението у всички слоеве беше весело. Вечерта имаше факелно шествие и осветление в градската градина и учрежденията. Цяла нощ почти столицата беше във весело настроение Гръмогласните “Ура” и взаимните поздравения с независимо царство не прекъсваха до зори”.
     Усилията на управляващите лица, поели държавно–политическия риск да обявят независимостта на българската държава, заслужават адмирации и след сто лета. Осъщественият държавническия акт от 22 септември 1908 г. е значим, тъй като превръща страната в юридически субект, изравнявайки я по статут с всички суверенни държави. 
Провъзгласяване независимостта на България  (22 септември/5 октомври 1908 г.)
Министерският съвет начело с Александър Малинов, провъзгласил независимостта на България – септември 1908 г.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg