Добре дошли!

Поклон!

13 Март 2017г.
Поклон!

УЧАСТИЕТО НА 23-ТИ ПЕХОТЕН ШИПЧЕНСКИ ПОЛК В ОБСАДАТА НА ОДРИН

       Началото на втория етап на Балканската война – 21.I.1913 г. започва с опитите на турците да преминат в настъпление. След това идва ред на обсадената от  5 месеца Одринска крепост, която се счита от мнозина експерти за непревземаема.

       На 12 срещу 13 март 1913 г. с изгрева на луната, бойците от  23-ти пех. шипченски полк се хвърлят в стремителна атака за овладяване на Одринската крепост. Мощният отпор коси редиците им. Една четвърт от състава на полка излиза от строя. В този критичен момент полковник Пашинов развява знамето и повежда бойците в атака. С викове „УРА” и „Напред , на нож!” нашите разкъсват обръча на отбраната и към 6 часа сутринта знамето на 23-ти пех. шипченски полк се развява победно над най- големия турски форт на Одринската крепост.

       Загинали  са 10 офицери, 34 подофицери, 423 редници....

       Но тази битка е решаваща. Одрин пада. Славни, звездни мигове от историята на Балканската война, от историята на България.

       След победоносния поход на българските войски на 14 март около 16 часа Шукри паша подава сабята си на цар Фердинанд и намира сили да каже: „Храбростта на българската армия е безподобна. Аз се уверих, че на вашата армия никаква  крепост не може да устои! Моля да приемете сабята ми!”

       В националния военно –исторически музей в експозицията, отразяваща Балканската война, бойното знаме на 23-ти пехотен шипченски полк заема централно място. То е единственото знаме, представител на българските знамена, участвали в тази война! Какво признание, каква чест за Казанлък!

       Нека на този ден да си спомним за героизма на нашите деди, да почетем паметта на всички Българи, дали живота си за свободна България!

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg